Holt – Hanne Wilhelmsen

Anne Holt

Genre: Politiroman

Sted: Oslo

Faste personer

Hanne Wilhelmsen – etterforsker i Oslopolitiet

Cecilie Vibe – Hannes kjæreste og samboer bok 1-5

Håkon Sand – politiadvokat, senere advokat

Billy T. – politiførstebetjent, spaner

Karen Borg – advokat, Håkon Sands ektefelle

 

 

Bøker

1. Blind gudinne (1993)

Filmatisert 1997

En narkotisert småforbryter blir funnet skutt. Få dager senere blir den dreptes advokat funnet myrdet. Politiet danner seg etterhvert et bilde av en helt uvanlig narkotikamafia, der personer fra samfunnets solside står bak.

 

2. Salige er de som tørster (1994)

Filmatisert 1997

Med tolv voldtekter og flere uløste drap, må politibetjent Hanne Wilhelmsen igjen erkjenne at voldtektsetterforskning ikke blir prioritert. Det skjer heller ikke når en tjuefire år gammel kvinne blir angrepet på vei inn i sin egen leilighet, for deretter å gjennomleve et voldtektshelvete natten igjennom. Men når politiet først aner en sammenheng mellom denne saken og en serie forvirrende, makabre blodbad uten verken offer eller gjerningsmann, omprioteres styrkene.

 

3. Demonens død (1995)

12-årige Olav er på rømmen fra barnehjemmet Vårsol i Oslo, der det brutale drapet på den kvinnelige bestyreren har skaket opp barna og de ansatte. Nyutnevnt førstebetjent Hanne Wilhelmsen oppdager snart at det Frelsesarmedrevne hjemmet skjuler mange historier som kan føre til morderen.

 

4. Løvens gap (1997)

Skrevet sammen med Berit Reiss-Andersen

Det er 4. april 1997, og Birgitte Volter har sittet i statsministerposisjon i et halvt år. Hun blir funnet skutt i hodet på sitt kontor i regjeringsbygget. Norge er rystet, og Oslo politikammer setter to hundre mann på saken i tillegg til Politiets Overvåkingstjeneste.

Personer

Birgitte Volter – politiker, funnet skutt

5. Død joker (1999)

Dramatisert for NRK Radioteateret

Lydbok lest av Mona Lamo

En kvinne blir halshugget i sitt eget hjem, og mannen hennes, førstestatsadvokaten, blir arrestert for drapet. Bevisene er overveldende, men politiførstebetjent Hanne Wilhelmsen er ikke overbevist. Saken forkludres av en kjede med begivenheter som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre.

Personer

Sigurd Halvorsrud – førstestatsadvokat

Doris Flo Halvorsrud – førstestatadvokatens kone, 44 år, funnet halshugget

Preben Halvorsrud – sønnen på 17

Marius Halvorsrud – sønn

Thea Halvorsrud – datter på 16 år

Erik Henriksen – politibetjent

Evald Bromo – journalist i Aftenposten, 46 år

Margaret Kleiven – Evalds kone

Tone Marit Steen – Billy T.s gravide kjæreste, politibetjent

Ståle Salvesen – 52 år, ufør, beskyldt for drapet på Doris

Karianne Holbæk – IT-politi

Karl Sommarøy – politibetjent

Eivind Torsvik – 27 år, øreløs forfatter og datamann, drapsdømt

Hans Kristian Mykland – politimester i Oslo

Ann-Mari Skar – politiadvokat (?)

Ole Monrad Karlsen – vaktmester, enkemann født 1924, krigsseiler, venn av Ståle Salvesen

Mustafa Östemir – vitne, grønnsakshandler på Grünerløkka

Iver K. Feiran – politiførstebetjent, ekspert på overgrep mot barn

 

6. Uten ekko (2000)

Skrevet sammen med Berit Reiss-Andersen

Dramatisert for NRK Radioteateret

En restauratør blir funnet drept i Oslo. Etterforskningen avdekker et offer med fiender nok til bli myrdet både en og to ganger. Da det viser seg at han faktisk ble livstruende forgiftet et døgn før han ble knivstukket til døde, går etterforskningen fullstendig i stå. Etterforskningen spriker i alle retninger. Morderen ser ut til å slippe unna.

Personer

Brede Ziegler – berømt og nyrik restauratør

 

7. Sannheten bortenfor (2003)

I en leilighet på Oslos beste vestkant er et eldre, formuende ektepar og deres eldste sønn brutalt likvidert. Politiet fatter øyeblikkelig mistanke til parets yngste sønn og hans kone.

 

7b. Presidentens valg

felles historie med Inger Johanne Vik

 

8. 1222 (2007)

Etter en dramatisk togavsporing ved Finse, eskalerer konfliktene mellom de overlevende mens orkanen hamrer løs på den utsatte bebyggelsen utenfra. Ingen kan komme til unnsetning, og det finnes ingen vei ut av infernoet. Den første natten blir en mann funnet skutt.

Personer

Cato Hammer – landskjent mediekåt prest, funnet skutt og drept.

 

9. Offline (2015)

Det er vår, og året er 2014. Oslo rammes på nytt av terror. Denne gang er det norske muslimer som rammes, idet hovedkontoret til Islamsk Samarbeidsråd i Norge, ISAN, blir sprengt og 23 mennesker drept. Mye tyder på at det er jihadister som står bak. Organisasjonen Profetens Sanne Ummah tar på seg skylden for terrorhandlingene og truer med fler. Skrekken i befolkningen stiger for hver uke som går, uten at politiet synes å komme nærmere svaret på hvem Profetens Sanne Ummah egentlig representerer.

Fjernt fra de store begivenhetene sitter Hanne Wilhelmsen i sitt selvpålagte indre eksil på Frogner. Hun har påtatt seg et spesialoppdrag fra Oslos politimester, en uløst forsvinningssak fra 1996. Da Hannes gamle venn og kollega Billy T. oppsøker henne, dypt bekymret over at sønnen ser ut til å ha konvertert til ytterliggående islam, begynner Hanne å innse at et kappløp mot krefter enda farligere enn tidligere antatt er i gang. Mållinjen blir snart skremmende tydelig: 17. mai 2014, selve 200-årsjubileet for Norges Grunnlov.

 

10. I støv og aske